top of page

I media

ALLEAHANDA.jpeg

Täbys första bana för footgolf
har anlagts på Skogberga

22 JUNI 2021

Plötsligt händer det! Så beskrev Jarlabanke Golfklubbs (GK) ordförande Anders Linde den 21 maj 2021 på klubbens hemsida hur footgolf (fotbollsgolf) kom till golfbanan på Skogberga i Täby.
– Vår greenkeeper och driftbolagsansvarige Sven-Erik (Evén) blev tillfrågad för tre veckor sedan om intresset att anlägga en footgolfbana på Skogberga. Han fick tillsammans med mig i uppdrag att följa upp detta. Vi träffade representanter för Footgolf i Sverige som länge letat efter lämpliga golfbanor/anläggningar för att kunna anlägga en 18-håls footgolfbana, vilket annars är ovanligt.
Sporten växer snabbt och arrangerar redan både SM, EM och VM. Sverige är för närvarande rankat åtta (8) i Europa. Footgolfare spelar efter samma typ av regler som vanlig golf. Hålen placeras vid sidan om golfgreenen och kräver ingen finare klippning än motsvarande foregreen/fringe. Hålen kan förslutas med lock vid ordinarie golftävling och flaggan kan tas bort.
Footgolfare letar mycket sällan efter bollen och behöver inte heller välja klubba eller provsvinga. Det påskyndar spelet avsevärt, konstaterar Anders Linde.
Footgolf beskrivs som en "en perfekt kombination av golf och fotboll".
Spelet följer i stort golfens regler, men med en större boll (fotboll storlek 5) och en större hålkopp. Vattenhinder och "out of bounds" utgör normala hinder. En footgolfbana består helst av 9 eller 18 hål med par 3–5, hållängder mellan 50 och 200 meter och hålkoppar med 53 centimeter i diameter.
Enligt Svenska Golfförbundets regler för Footgolf-SM 2021 består spelet i att sparka en stillaliggande fotboll från tee till hål med en eller flera på varandra följande sparkar. Bollen är hålad när den har stannat innanför hålets omkrets och hela bollen är under hålkantens nivå. Den spelare som har lägst antal slag på tävlingen är vinnaren.

BILD NORRTÄLJE.jpeg

Världsettan på besök hos Roslagens Golfklubb: ”Strået vassare”

15 JULI 2021

Under onsdagen fick Roslagens GK besök av världseliten i footgolf. Världsettan Matias Perrone och tredjerankade Nico García gick en runda tillsammans med svenska eliten.
– En spännande dag. De trivdes bra och tyckte banan var kanon, säger Per Gunnarsson vice ordförande på Roslagens GK.

Nico Gracía, Philip Eriksson och Matias Perrone.

Det var under onsdagen i den gassande solen som det spelades footgolf av allra högsta kvalité på Roslagens GK. Dock så var hettan inget besvär för de argentinska gästerna Matias Perrone och Nico García. Den förstnämnda Perrone är just nu rankad som etta och Garcia är rankad trea på footgolfens världsranking.

– De är duktiga. Nu har jag sett svenska eliten tidigare, de har varit hos oss många gånger, så jag vet nivån ungefär. De här killarna var strået vassare, det såg man. Tillslagen på bollen och känslan var något annat, säger Per Gunnarsson.

Det spelades högkvalitativ footgolf på Roslagens GK under onsdagen.

Varför var de på besök hos er?

- Därför att vi har en riktigt bra footgolfbana. Vi startade upp den till förra året och då fick vi hjälp att designa den, vart vi skulle sätta hålen och så vidare. Killarna tyckte den var bra, att den var rolig att spela på och att det var utmanande hål.

De både stjärnorna lämnade Roslagen under kvällen och reste till Elisefarm Golf Club i Skåne. Där kommer duon under de kommande dagarna att delta i den internationella tävlingen Scandinavian Trophy.

Per Gunnarsson berättar också att den argentinska duon under året har rest runt till 40 olika länder världen över för att spela footgolf.

– De hade varit hemma i Argentina någon gång i maj, annars har de varit runt och lirat. Båda två är ju proffs och lever på det.

Utöver sällskap från några av Sveriges bästa footgolfspelare, Niclas Nyberg och Carlos Rios, så fick de också sällskap av Roslagens GK:s egen golfstjärna Philip Eriksson. Eriksson gjorde enligt uppgifter inte bort sig med fötterna istället

SALTIS 2.jpeg

Nu rullar andra bollar på greenerna

31 MARS 2020

Footgolf får tillträde till finrummet

Vill du ta chansen att kvala till VM?
I helgen anordnas VM-kval på Saltsjöbadens golfklubb. Men glöm klubborna och ta med fotbollen.
Det handlar om den nya sporten footgolf. 

Ett par äldre män stannar upp mitt i golfsvingen och undrar:
– De där bollarna är väl lite för stora? Okej, man lär knappast behöva leta så länge efter dem, och man slipper luftsvingar, skrattar de och går vidare.

Svenska mästaren Nahir Oyal, klubbchefen på Saltsjöbadens golfklubb Mats Candinger och footgolfprofilerna Niclas Nyberg och Tommy Svensson vinkar och ler.
Footgolfen är på väg in i finrummet. Sporten som är golf, fast med fot och fotboll, är en del av golfförbundet och sedan nyår en del av Saltsjöbadens golfklubb.
– Vi ska bli footgolfens nationalarena. Vi har redan anpassat vår korthålsbana för footgolf och kommer att anordna en stor internationell tävling på stora banan i sommar, säger klubbchefen Mats Candinger.

Att anrika Saltsjöbadens GK låter varannan start på korthålsbanan vara för fotbollar, och stänger av huvudbanan för ordinarie golf en hel helg mitt i sommaren måste anses som uppseendeväckande.
– Vi måste bredda vår verksamhet. Vi har satsat på konstsnöspåret på vintern, och nu footgolf, säger Mats Candinger.

I stort samma regler
Varje golfhål på banan innehåller två footgolfhål, själva hålen som är en halvmeter i diameter och ligger i kanten av fairway, utan att störa golfgreenerna.
Det är i stort sett samma regler som golf. Spela bollen där den ligger, rena bollträffar vänster eller höger, inga fösningar. Skott från bunker ska ske stillastående, utan sats — och det ska krattas efteråt. Varje hål har ett par, så det handlar om att göra birdies och par och så vidare.

Krävs golfetikett
Att skjuta en boll 100 meter, rakt, är inte så lätt. NVP:s utsände hamnade både i bunkrar och i skogen. Men bollen hittades och kom i hål. Någon gång på par. Att putta var enklare, även om en rullande fotboll, till skillnad mot golfbollen, påverkas av vind.

Det krävs golfetikett och eftersom det handlar om en golfklubb måste footgolfspelarna antingen vara medlemmar i golfklubben, eller spela som gäst med någon som är medlem för att få till gång till ”Nationalarenan” i Saltsjöbaden.
– Se på Nahir. Två månader efter att han spelat första gången blev han svensk mästare. Så ta chansen att vara med på lördag, säger Niclas Nyberg, footgolf-entreprenör och medlem i landslaget. Man vet aldrig, jag trodde också att jag skulle vinna SM — men misslyckades och sträckte låret.

Nu är Nahir Oyal, tidigare allsvensk i Djurgården men uppväxt i Södertälje och helt okunnig om golf, svensk footgolfs starkaste namn, — även om tv-profiler som Daniel Nannskog (Nackabon som också är medarrangör av en av tävlingarna i Saltsjöbaden) och Ola Wenström utmanar ibland.
– Ärligt talat: jag har tekniken och tillslaget, säger Nahir och chippar in en boll med skruv så att den rullar i närheten av hålet. 

Footgolfens förbundskapten tillika banläggaren i Saltsjöbaden, Tommy Svensson förklarar att man egentligen bara behöver ett par grusskor (fotbollsskor för grus eller konstgräs utan djupa dobbar) och en Fifa-godkänd fotboll storlek 5.

”Måste kunna röra sig”
– På tävlingar är det golf-kortbyxor, pikétröja och höga strumpor som gäller. Men när man tränar är det enklare. Men man måste kunna röra sig, tajta jeans är inte att föredra, säger Nahir Oyal och tittar på NVP:s reporter.

Footgolf är fotboll på riktiga golfbanor, inom golfförbundets regi. Fotbollsgolf, som finns på Siggesta och Hellasgården, är mer av en minigolfvariant, och ska helst inte förväxlas med footgolf, får NVP lära sig.
– Det är på riktigt, även om det inte är så stort ännu. Tävlingen här i Saltsjöbaden i sommar har en prissumma på 20 000 euro. Det är en världstourtävling med spelare från hela Europa och Sydamerika, förklarar Niclas Nyberg.

Press: Press
bottom of page